• Varsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. (In intervalul ianuarie 2011 – decembrie 2014, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor va creşte de la 64 de ani la 65 de ani, urmand ca la finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, până în anul 2030).
• Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati;
• Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. (se va realiza printr-o creştere graduală, conform unei eşalonări: în intervalul ianuarie 2011 – decembrie 2014, stagiul complet de cotizare pentru femei va creşte de la 28 ani la 30 de ani, iar pentru bărbaţi de la 33 de ani la 35 de ani .La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, până în anul 2030)
• Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare .
• Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
• Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
• Cuantumul pensiei = (punctajul mediu anual realizat de asigurat) x (valoarea unui punct de pensie).
Punctajul mediu anual realizat de asigurat = (numărul de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului) / (numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare).
Punctajul lunar = (câştigul salarial brut care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale )/ (câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică)
• Valoarea puntului de pensie in 2015 este de 830,2 lei in crestere fata de 2014 cand era de 790,7 lei.
• Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
• Beneficiarii drepturilor băneşti stabilite de casele teritoriale de pensii şi de casele de pensii sectoriale, care nu au domiciliul în România, pot opta pentru transferul în străinătate al acestor drepturi, în condiţiile legii.